Taal venster

Locatie: Vlindertuin Beukenhof, Kerkdreef 64, 8570 Anzegem

Dit venster brengt een ode aan de taalkunstenaar Streuvels, een monument voor de Streuveliaanse taal. Wanneer Streuvels op de grenzen van het Nederlands stuitte, kwam de speelvogel in hem naar boven. Hij creëerde eigen woorden. Ontleende woorden aan verschillende dialecten, om zo nog meer de lading te dekken van hetgeen hij wou vertellen.

Er is veel gezegd en geschreven over de taal van Streuvels, en misschien nog het doeltreffendst door Erik Vlaminck in de inleiding van de heruitgave van De teleurgang van de Waterhoek (2021): ‘Een ronduit meesterlijke schrijfstijl die er voor zorgt dat ritme, alliteratie en woordklank er op zowat elke pagina garant voor staan dat het proza een subtiel franje van poëzie krijgt.’

Leerlingen van de Stedelijke Kunstacademie Waregem gingen op zoek naar wat taal voor hen betekent. In eerste instantie is taal een middel tot communiceren. Meteen denken we aan spreken en schrijven, al is taal meer dan dat. We kunnen communiceren met onze mimiek, we kunnen communiceren met gebaren, signalen, …. Doorheen de tijd is onze taal steeds in evolutie. Ze bepaalt de geschiedenis, is een deel van ons erfgoed. Ze vervormt, wordt uitgewisseld, wordt uitgebreid. Bovenal is taal de spiegel van onze ziel.

Ik redeneer zo: kleur, sappigheid in regionale literatuur, goed- en – wel, maar dat alles verliest volkomen zijn effect voor den lezer die met het dialect onbekend is.

Stijn Streuvels, 3 februari 1938, brief aan Antoon Coolen

Gert-Jan Loobuyck

Gert-Jan Loobuyck componeerde de soundtrack ‘Prosodie’ voor deze installatie. Een speels nummer waarin de spanning opgebouwd wordt door het snelle ritme. Dreiging en zomerse toetsen wisselen elkaar op een verrassende manier af. Gert-Jan is een atypische muzikant. Klanken, opbouw en dynamiek krijgen voorrang. De nadruk ligt op het oproepen van sfeer en gevoel, met een vaak melancholische ondertoon. Samen met Femke Decoene vormt hij Wolker.

Stedelijke Kunstacademie Waregem is een deeltijds kunstonderwijsinstelling. Zij bieden de studierichtingen Muziek, Woord, Dans en Beeld aan in de hoofdschool in Waregem en in hun andere vestigingsplaatsen.

www.waregem.be/kunstacademie/woord