Vensterlanden

Langs Streuvels' wegen...

150 jaar na de geboorte van Stijn Streuvels verrijzen vijf monumenten in het Streuveliaanse landschap tussen Leie en Schelde. Een fietslus van +/- 60 km brengt je in het wiel van Stijn Streuvels - hij was zelf een fervent liefhebber van het rijwiel - langs 5 artistieke interventies.  Het zijn vijf tijdelijke “vensters”, die Stijn Streuvels’ kijk op landschap en mensheid confronteren met onze hedendaagse blik. 

Streuvels peilde in zijn typerende kleurrijke en beeldende taal naar de zin van het leven en behandelde universele thema’s als natuurbehoud, vakmanschap, migratie en psychologische kwetsbaarheid. Deze veelzijdigheid biedt een schat aan aanknopingspunten om zijn ‘wegen’ naar een hedendaagse context te hertalen. 

 … zeker is ‘t, die zich eens op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!

Vanuit een co-creatie traject met diverse ambassadeurs ontstonden 5 ‘monumenten’, telkens rond één van de aangegeven universele thema’s. Elk venster wordt bovendien van een passende soundtrack voorzien, gecreëerd door vijf toonaangevende muzikanten.

Meer info over de vensters, de ambassadeurs en de muzikanten vind je via de 5 onderstaande links. Ook de muziekfragmenten kunnen beluisterd worden op deze pagina's (zie links hieronder).

Idealiter worden de muzikale composities bij de installaties zelf beluisterd. Best dus om naast je smartphone, ook goede kwaliteitsvolle oortjes of koptelefoon mee te nemen.

Het artistieke parcours Vensterlanden is vanaf 23 april tot en met 25 september 2022 doorlopend gratis te bezoeken. Onze gratis fietskaart zet je hierbij graag op weg. De handige fietskaart vertelt je alles wat je moet weten over de 5 monumenten, de locaties, de fietsroute, de vele leuke zijsprongetjes en zoveel meer. De gratis fietskaart is te verkrijgen in het Lijsternest, één van de toeristische infopunten van de deelnemende steden en gemeenten of op tal van andere locaties. Vind de adressen van alle info- en verdeelpunten via de link hierboven. 

In het weekend van 21 en 22 mei 2022 wordt VENSTERLANDEN XL georganiseerd. Een bont programma aan workshops, activiteiten en performances zal de vensters feestelijk begeleiden. Het worden zo echte vrijplaatsen die culturele en niet-culturele actoren uitnodigen om met de taal en universele thema’s van Streuvels aan de slag te gaan. Meer info kan je vinden via de projectenpagina.

De Opening en persvoorstelling van het Vensterlanden-project gaat door op zaterdag 23 april 2022, één dag voor Erfgoeddag. De fietsroute wordt ook opgenomen in de Erfgoeddag-agenda op 24 april. Via bovenstaande knop 'pers' vind je persmap en afbeeldingen en media.

Volg zeker onze pagina op instagram, waar je veel meer achtergrondverhalen en up-to-date beeldmateriaal kan vinden. Via icoontje hieronder...