Pers

VENSTERLANDEN.
Langs Streuvels’ wegen

Fietsroute 150 jaar Stijn Streuvels
23/04 - 25/09/2022

150 jaar na zijn geboorte verrijzen vanaf 23 april vijf monumenten in het Streuveliaanse landschap tussen Leie en Schelde. Het worden 5 tijdelijke vensters die Stijn Streuvels’ kijk op landschap en mensheid confronteren met onze hedendaagse blik. De artistieke interventies worden verbonden via een fietsroute onder de noemer "Vensterlanden", refererend naar de liefde van Streuvels voor het “rijwiel”. U kan ervan genieten tot 25 september.

Elk kunstwerk kadert in een voor Streuvels belangrijk thema en werd gecreëerd via een co-creatietraject met ambassadeurs met diverse achtergronden. Iedere interventie wordt bovendien ondersteund door een passende soundtrack, gecreëerd door een toonaangevende muzikant.

De fietstocht is ongeveer 60 km. Fietskaarten zullen gratis te verkrijgen zijn op meerdere plaatsen.

Het weekend van 21 en 22 mei zal de tocht baden in feestelijke activiteiten tijdens VensterlandenXL.

Meer info en tekst? Via deze link

Persmap met alle info wordt gedeeld op de persconferentie of bij aanvraag. Vanaf 26 april zal deze ook hier verschijnen bij 'downloads'.

Opening + persvoorstelling

Persvoorstelling en opening Vensterlanden gaat door op zaterdag 23 april 2022 om 11u in de Spikkerelle in Avelgem. Alle aanwezige pers krijgt een persmap en een link naar alle te gebruiken beelden. Alle andere geïnteresseerden krijgen toegang tot deze persmap en de beelden vanaf dinsdag 26 april op deze pagina.

Tijdens de persconferentie zullen ook de ambassadeurs en muzikanten aanwezig zijn, alsook vele andere partners. Er is dus mogelijkheid voor interviews, foto's en beelden. Bovendien zullen we ook één artistieke interventie in situ bezoeken, samen met de matchende ambassadeurs en muzikanten. De soundtrack zal live worden gespeeld.

Programma

  • 11u verwelkoming door Karel Platteau, ondervoorzitter van het Stijn Streuvelsgenootschap
  • info over het VENSTERLANDEN project door Thomas Jacques (coördinator Lijsternest) en Jonas Vandeghinste (coördinator Vensterlanden)
  • LIVE soundtrack Siga x Tokalah "De Verandering"
  • bezoek aan de artistieke interventie rond migratie, samen met de ambassadeurs
  • receptie en mogelijkheid tot interviews
  • aansluitend begeleidend bezoek aan ander Streuvelsvensters mogelijk. (op aanvraag)

Interesse? Stuur een mail naar jonas@150jaarstreuvels.be

 De fietsroute wordt ook opgenomen in de Erfgoeddag-agenda (24 april).

Vensterlanden XL

Tijdens VENSTERLANDEN XL, het festivalweekend van 21 en 22 mei, zal een bont programma aan workshops, activiteiten en performances de vensters feestelijk begeleiden. Het worden zo echte vrijplaatsen die culturele en niet-culturele actoren uitnodigen om met de taal en universele thema’s van Streuvels aan de slag te gaan.  

Downloads

Via deze link vind je extra tekst en info, beeldmateriaal en logo's

Persmap met alle info wordt gedeeld op de persconferentie of bij aanvraag. Vanaf 26 april zal deze ook hier verschijnen.

Vensterlanden

 

Partners
partners