Begeleide natuurwandeling Oude Leiearm

21/05/2022 - 21/05/2022 09:30 - 11:30

Onder begeleiding van conservator Johan Staelens ontdekken we één van de meest verborgen en wilde natuurplekjes van Kortrijk, nl. de Oude Leiarm. 

Dit natuurgebied ontstond door het rechttrekken van de Leie. Hier krijgt de natuur volop kansen om zich te ontwikkelen. Natuurpunt De Vlasbek vzw beheert deze verborgen parel langs de Leie sinds 1985. Het bestaat uit bos, hooiland, rietvelden en een oude rivierarm met natuurlijke oevers. De bomen en het struikgewas bieden dekking, voedsel en nestgelegenheid aan vogels en zoogdieren. De fuut, de ijsvogel en de torenvalk broeden er. Bijen, hommels en dagvlinders bezoeken de bloemen. Ook de pad, de bruine kikker en de alpenwatersalamander voelen zich hier prima thuis.

Dit natuurgebied ligt verborgen rond het viaduct van de R8, geprangd tussen betonnen pijlers met grote geluidshinder. Het Natuurvenster, de interventie voor Vensterlanden onder het viaduct, wil een confronterende blik geven op het steeds verder evoluerende landschap, waarbij open ruimte met een natuurlijk en ecologisch karakter steeds schaarser wordt. Tegelijk wil het een lichtpuntje bieden, het is nog niet te laat om het tij te keren. Hoe groot de impact van de mens op de planeet en het milieu ook is, natuurherstel kan zich snel manifesteren.

Doe gelijk de bomen doen, Groeien en laten groeien

Stijn Streuvels

Praktisch:

  • zaterdag 21 mei, 9u30
  • Duur: ca. 2 uur.  
  • Locatie: Natuurvenster, Jaagpad, onder viaduct R8, 8500 Kortrijk
  • Inschrijven is verplicht via deze link 
  • Prijs: gratis
  • goede wandelschoenen of laarzen zijn aanbevolen

In samenwerking met Natuurpunt De Vlasbek vzw

 

<< Vensterlanden homepage