Streuvelen door Heule

Stijn Streuvels werd 150 jaar geleden geboren in Heule. Hij zou er blijven wonen tot 1887. De Confrérie De Griffioen evoceert met een multimediale wandeling (tekst, beeld en audio) het Heule van 1880. De haltes langsheen het parcours zijn gebaseerd op drie verhaallijnen die elkaar kruisen: de jeugdherinneringen van Streuvels, de spraakmakende 'Moorderij van Heule' die in 1880 in het dorp voor veel ophef zorgde, en een aantal sappige anekdotes uit de politieverslagen van de gemeente Heule in die periode. 

 

De themawandeling bestaat uit een lus van zowat 7,5 km met start en aankomst op Heuleplaats. Langsheen het parcours zijn audiofragmenten te horen ingesproken in het Muziekcentrum Track door een 20-tal bekende Heulenaars.

Streuvelen door Heule werd feestelijk gelanceerd in het weekend van 5 en 6 juni 2021 en blijft sindsdien te beleven via de Erfgoedapp.

Start: Heuleplaats, 8501 Heule

Organisatie: Confrérie de Griffioen i.s.m. de Heemkundige Kring Langs d’Heuleboorden en de Stad Kortrijk.

Wandelgids: Een gedrukte wandelgids met zestien pagina’s tekst, foto’s en een wandelkaartje wordt te koop aangeboden bij eetcafé Dudu (tevens start- en eindpunt van de wandeling) voor de prijs van 6 euro.

Voor een gebruikershandleiding van de ErfgoedApp, klik hier.

 

Foto: rechts het eerste portret van de jonge Frank Lateur (Stijn Streuvels)