Het uitzicht der dingen. Elke zondag een lijn

In 2021 is het 150 jaar geleden dat Stijn Streuvels geboren werd. Naar aanleiding hiervan zet Openbare Bibliotheek Kortrijk vanuit het project Letterzetter en in coproductie met het Lijsternest een project op met jonge woordkunstenaars en illustratoren. Het werkt met de kunstenaars toe naar een publicatie (presentatie 27 november, Kortrijk) en een kleine, reizende expositie.

 

Met dit project willen we jonge kunstenaars een belangrijke podium, development- en Publicatiekans bieden. Schrijfster Anneleen Van Offel, de Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk tot 2022, begeleidt het volledige proces. Ze debuteerde in 2020 met ‘Hier is alles veilig’ bij Uitgeverij Lebowski. Binnen het traject werken de organisaties vanuit twee sporen. Een literair en een grafisch spoor. Voor de ontwikkeling van elk spoor werkt de organisatie samen met een ambassadeur, nl. illustrator Gerda Dendooven voor het grafische spoor en journalist Joost Devriesere voor het literaire spoor. 

De jonge schrijvers zullen zich laten inspireren door Streuvels’ oeuvre om één nieuwe tekst (proza/poëzie/slam) te schrijven waarin het werk van Streuvels weerkaatst. Daarnaast schrijven ze ook één essayistische tekst over de figuur, de persoon, het karakter van Stijn Streuvels. De publicatie wordt geïllustreerd door acht jonge talentvolle illustratoren.

De deelnemers van het traject werden zowel binnen als buiten het Collectief van de Letterzetter geselecteerd.

Deelnemende auteurs: Hans Depelchin, Loeke Vanhoutteghem, Joke De Kerpel, Martijn Verhelst, Salma Nachi, Alice Spinoy en Laura Nollet.

Deelnemende illustratoren: Toon Delanote, Klaas De Baere, Willem Moreel, Larissa Viaene, Flore Deman, Lara Jakoba Breine, Shanna Coppens en Xavier Truant

Praktisch

  • Voorstelling publicatie: zaterdag 27 november (Kortrijk)
  • Rondreizende expo: December 2021 – December 2022 (Bibliotheken Zuid-West-Vlaanderen)

Meer info

Thomas.jacques@vlaanderen.be (Coördinator Het Lijsternest)

Vincent.coomans@kortrijk.be (projectcoördinator Letterzetter, Openbare Bibliotheek Kortrijk)